LA0BX Hellschreiber

PC-HELL

Sigfus Jonsson LA0BX (TF5SJ), Nordbyveien 101, N - 2013 Skjetten

Her kommer "The Weekender" for alle IBM PC eiere. Du behøver bare å bestille et program fra SARTG's programbank, avdeling PC og mens du venter på at postmannen skal komme løpende med disketten lager du en enkel interface for å koble sammen radioen og PCen. Ta en titt i junkboksen og se om du ikke bar de fleste komponentene på lager. Dette er en testet konstruksjon som ikke trenger egen strømforsyning og kan lages på få timer. Sammen med programmet får du tekstfiler som forklarer alt dette plus mye mer, ikke bare på norsk men også på engelsk. Hvis du ønsker å kjøre på VHF eller UHF og har en KAM fra før, ja da behøver du ikke engang å lage deg ny kabel fordi den kabelen du bruker meUom radioen og VHF porten på KAM passer også for denne interfacen.

Hellmaskiner er ikke lett å få tak i, men akkurat som RTTY egner Hell seg meget bra for simulering på datamaskin og man får da stille og papirløs operasjon. Aktiviteten er ikke overveldende på Hell men dette er en artig kommunikasjonstekikk og det er altid spennende å prøve noe nytt (gammelt). Det er også meget rimelig å komme i gang bvis man har en datamaskin som det finnes Hellprogram for.

Jeg har skrevet et sende og mottakerprogram for PC og sendt kopi av det til SARTG's programbank. Med programmet følger en bruksanvisning og beskrivelse av passende interface som Kåre Lind, LA9ZO har konstruert, men det er vanskelig å gjengi printutlegg i en ASCII fil så jeg har bedt Lennart om spalteplass for kort omtale og tegninger.

Programmet kan kjøres på PC, XT eller AT, men krever grafisk skjerm (Hercules, CGA, EGA, VGA..) og parallellport (LPT). Hvis maskinen har flere parallellporter kan du velge hvem av dem du bruker for Hell. Programmet er enkelt i bruk og har hjelpefunksjoner på skjermen. Det er også mulig å sende CW for identifikasjon under Hell QSO'er.

Interfacen består av en modulator og en demodulator. Modulatoren er beregnet på å kjøre Hell i SSB mode, men andre interface muligheter beskrives i tekstfilene.

Hele konstruksjonen er oppbygd rundt en CMOS krets 4011 som inneholder fire porter. To av dem (de med pinnenr 1 til 6) danner en oscillator som svinger kontinuerlig på ca 2 kHz Når senderen skal moduleres (ved sending av Hell eller CW) legges pinne 2 i parallellporten lav, T1 slutter å lede og den tredje porten (pinnenr. 11 til 13) slipper oscillatorsignalet igjennom. Utgangsnetverket (C3, R6, D4, D5) sørger for å fjerne DC-komponenten. Signalet tilføres senderens mikrofoninngmg via C4.

Nederste del av skjemaet viser demodulatoren. Hellsignal fra mottakerens høytalerutgang føres via C5 og R7 til en av portene i 4011 (pinnent. 8 til 10) som brukes som en operasjonsforsterker. Signalet blir siden likerettet av D6 og D7 og tilført T2. På denne måten blir pinne 12 i parallellporten lav når signal mottas, men holdes ellers høy via R10.

Interfacen strømforsynes fra PCen via D1, D2 og D3, men ikke alle bærbare maskiner (laptop) kan gi tilstrekkelig strøm. Et 3V batteri kan da brukes som strømforsyning. Minus på batteriet kobles til jord på kretskortet og plus kobles via en bryter til fellespunktet for D1, D2, D3, CE1 og R2.

Komponentverdiene er ikke kritiske. Forsterkingen i demodulatoren kan økes ved å redusere R7 til for eksempel 3.3 k. Oscillatoren i modulatoren skal svinge på ca 2 kHz og ikke lavere enn 1.6 kHz. Kurveformen er langtfra sinus og frekvensen må være så høy at harmoniske ikke slipper igjennom senderen. R4 og C2 er de frekvensbestemmende komponentene

Alle diodene er småsignal germaniumdioder. Typebetegnelsen er det ikke så nøye med, men bruk germaniumdioder. Transistorene må ha høy strømforsterkning, 2OO eller mer. BC 109 eller BC 547 kan eventuelt brukes som erstatnig for BC 182.

Legg merke til at kretskortet er lagt ut slik at C6 og C8 kan ha 5 eller 7.5 mm benavstand. PL1 og PL2 har lange tilledninger som er bøyd 90 grader og passer i hullene på kretskortet. PL1 kan plugges direkte i parallellporten bak på PC'en eller du kan lage en kabel mellom kretskort og PC. Hvis du monterer kortet i en boks sammen med et batteri kan vanlige D-kontakter festes i boksveggen og monteringstråd brukes for å koble dem til kretskortet. Mulighetene er mange og her er det fritt valg.

Denne konstruksjonen er testet mot forskjellige PCer og bar vært brukt i flere Hell QSO'er med godt resultat, men hvis du skulle ha en "Looong Weekend" til rådighet få du sikkert tid til å lage en mer avansert demodulator. Se "CW-demodulator" av Jan-Martin Nøding i Amatørradio nr 2 og nr 3 1987 der han beskriver analog multiplikator som tonedetektor for CW og Hell Flere litteraturhenvisninger finner du i tekstfilene.

Takk til Tore Moe, LAINY for printutlegg og skjemategning. Stay tuned.

Komponentliste for Hell interface

R13.3 k
R210k
R3470 k
R41.8 k
R5470 k
R61.5 k
R710k
R8150 k
R910k
R1010k
R112.7 k
IC14011. CMOS quad nand gate
PL19 pin bun D-kontakt
PL225 pin ban D-kontakt
CE12.2 uF
C1100nF
C2560 pF
C347nF
C41uF
C51uF
C627nF
C722nF
C88.2 nF
T1 og T2BC182B
Dl til D7AAll9

Kommentarer fra LA9IHA

Jeg har bygget dette modemet og det fungerer fint. I stedet for Germanium dioder har jeg brukt Schotky dioder. Jeg har også hørt at det er forskjell på 4011. Noen fabrikater leverer kretser som fungerer i det analoge området, andre ikke. Best er det vistnok med Toschiba kretser. Ellers har jeg fått en del kritikk for overstyring av min TS-440S når jeg tar oscillatorsignalet inn på mikrofonen og kjører SSB. Det er lurt å ha en spenningsdeler på utgangen. Man kan også sende CW hvis senderen takler det.

Etter råd fra LA0BX har jeg lagt inn to transistorer for å styre CW og PTT. Figuren viser saken:

Hvis du ønsker kortutlegget som TIFF-fil, send meg en mail. Jeg har ikke tilpasset den størrelsen, men det kan man enkelt gjøre i Graphics Workshop For Windows eller andre billedmanipulasjonsprogrammer.